deveti letnik: 2005/2006 seminar iz pisanja o sodobni umetnosti: urnik / programski sodelavci
 

tečaj za kustose sodobne umetnosti: tečajnice / potovanja / programski sodelavci / razstava /

 
 
podpora

Seminar iz pisanja 2005 - 2006

Delavnica št. 6

Eda Čufer
Intervju kot orodje konceptualizacije

Projektna soba SCCA, Metelkova 6, Ljubljana in izbrane lokacije
10., 11. junij 2006

Različne skupnosti oblikujejo svoje kolektivne identitete z uporabo komunikacijskih načel, ki so značilna za določeno skupnost. Pogovor, zaslišanje, osebna izpoved, religiozna spoved, intervju idr. so različne oblike posredovanja med privatno in javno sfero. So načini vzpodbujanja, da se mišljeno, doživeto, nezavedno, potencialno, notranje ? pozunanji in artikulira skozi besede, izjave, znake, simptome itn. Za razliko od totalitarnih družb, kamor so sodile tudi nekdanje socialistične družbe v Vzhodni Evropi, demokratične družbe naravnost malikujejo vse vrste javnega in spontanega izjavljanja. Intervjuji, okrogle mize, javne diskusije, raziskave primerov z izpraševanjem neposredno vpletenih itn. so v sodobnem komunikacijskem okolju kanonične forme, preko katerih se regulira družbeno življenje kot celota. S spremembo družbene ureditve po letu 1989 so vzhodnoevropske družbe v temelju spremenile tudi svoje komunikacijske navade. Bolj kot premišljeni, avtoritarni ali avtoritativni besedi v demokratičnem kapitalizmu verjamemo besedi, ki "privre iz srca", ki se spontano konstituira neposredno pred nami. Intervju je eno najbolj prevladujočih komunikacijskih orodij v sodobni kapitalistični družbi.

V okviru pričujoče delavnice bomo področje intervjuja omejili na polje moderne in sodobne umetnosti. O intervjuju bomo poskušali razmišljati kot o orodju konceptualizacije (ustvarjalnega razmisleka, predpriprave) različnih strokovnih praks, ki se vežejo na delovanje v polju moderne in sodobne umetnosti. Intervju (bodisi v obliki avdio ali video posnetka) lahko uporabljamo v raziskovalni fazi pri pripravi umetniškega projekta, razstave, disertacije, kritike ali drugih sorodnih dejavnosti.

Vsak udeleženec delavnice naj že pred pričetkom delavnice pripravi tri predloge za intervju; udeleženci naj razmislijo o vprašanjih, ki jih zanimajo, ter kdo bi lahko nanje odgovoril in jim tako pomagal poglobiti razmislek ter proces konceptualizacije projekta, na katerem delajo. Izbira osebe (lahko je ena ali več hkrati), ki bi jo radi intervjuirali, naj bo popolnoma odprta (npr. najboljši prijatelj, sorodnik, politik, osebnosti iz umetniškega sveta itn.). Predlogi naj se vežejo na polje, v katerem udeleženci že delujejo (npr. umetnostna kritika, zgodovina, teorija, umetniška praksa itn.). Po pregledu predlogov se bodo udeleženci z mentorico odločili, katere od njih bodo v teku delavnice realizirali in kako jih bodo realizirali (individualno, skupinsko, avdio, video). Izvedene intervjuje bo mentorica z udeleženci skupaj pregledala in ocenila konec junija.


Urnik

10. junij (sobota)
11.00-14.00: krajše uvodno predavanje mentorice s primeri, kako je bil intervju uspešno uporabljen kot orodje konceptualizacije
16.00-19.00: pogovor o predlaganih temah-intervjujih

11. junij (nedelja)
11.00-14.00: delavnica: strategije in taktike artikuliranja vprašanj
16.00-19.00: delavnica: strategije in taktike artikuliranja vprašanj

Pregled in skupna ocena intervjujev konec junija.


Eda Čufer
je dramaturginja, kustosinja, urednica, publicistka in soustanoviteljica NSK.