deveti letnik: 2005/2006 seminar iz pisanja o sodobni umetnosti: urnik / programski sodelavci
 

tečaj za kustose sodobne umetnosti: tečajnice / potovanja / programski sodelavci / razstava /

 
 
podpora

Seminar iz pisanja 2005 - 2006

Delavnica št. 7

Zemira Alajbegović in Neven Korda
TV prispevek

Projektna soba SCCA, Metelkova 6, Ljubljana in izbrane lokacije
19.-23. junij 2006

Namen delavnice je seznanitev s teorijo in prakso televizijskega novinarstva na področju kulture in umetnosti.

Televizijski prispevek o likovnem dogodku (razstavi, instalacij ipd.) ima pred drugimi mediji prednost v tem, da dogodek lahko delno ali v celoti pokaže gledacem, hkrati pa lahko predstavimo tudi avtorje, kustose in druge vpletene. Besedilo je zato ponavadi kratko; informacija, mnenje, komentar novinarja ne smejo biti ne dologovezni ne gostobesedni. Je pa pomembno, kako dogodek posnamemo, kako iz posnetega materiala izberemo sliko, jo kombiniramo z izjavami in off-tekstom novinarja, torej, kako oblikujemo končni prispevek.

Ta splošna načela televizijskega novinarstva je najbolje preizkusiti v praksi. V okviru delavnice se bodo udeleženci preizkusili v pripravi televizijskega prispevka, ki vključuje: izbor teme, pripravo na snemanje in obdelavo teme, snemanje in postprodukcijo (v sodelovanju s snemalcem in montažerjem).


Urnik

19. junij (ponedeljek)
16.00-19.00: Ogled televizijski prispevkov in oddaj o likovnih dogodkih; pogovor in izbor teme za snemanje; izdelava scenarija in organizacije dela. Seznanitev s pravili snemanja in montaže, z možnimi napakami ipd.

20. junij-23. junij (torek-petek)
Snemanje na terenu (ura po dogovoru)
Postprodukcija - pisanje in branje teksta, montaža prispevka - ter ogled narejenih prispevkov in pogovor sledita po dogovoru z mentorjema (predvidoma konec junija, začetek julija).


Neven Korda
Študiral je sociologijo na Fakulteti za družbene vede v Ljubljani. Od 1982 do 1989 je bil vodilni član gledališke skupine FV 112/15, Diska FV in glasbene skupine Borghesia, odgovoren za vizualije in režiser video spotov. V 80-ih je soustanovil neodvisno produkcijsko hišo FV Video, ki je realizirala več umetniških, glasbenih in dokumentarnih video projektov. Svojo zgodbo na področju umetniškega videa je nadaljeval v 90-ih skupaj z Zemiro Alajbegović (ZANK) in delal tudi kot video montažer, avtor TV podob, režiser in realizator. Trenutno pa se popolnoma posveča videu, ima neodvisno Čisto video prakso.
Več: www.korda-art.si

Zemira Alajbegović
Je režiserka, scenaristka in novinarka. Diplomirala je na Fakulteti za socilogijo, politologijo in novinarstvo v Ljubljani. Je avtorica kratkih filmov, dokumentarcev in televizijskih programov na področju umetnosti in kulture.