šesti letnik: 2002/2003 serija predavanj: predavanja / pogovori / predavatelji
 

tečaj za kustose sodobne umetnosti: tečajniki/ce / potovanja / progamski sodelavci / razstava / tekst mentorjev

 
podpora

Strategije predstavljanja III
PREDAVATELJI

Donatella Ruttar
Donatella Ruttar je arhitektka in se ukvarja z umetnostjo, kulturo, projektiranjem in z grafiko. Že več let vodi Beneško galerijo v Špetru in deset let Postajo Topolove. Pred dvemi leti je koncipirala in sprožila projekt o dokumentacijskem središču "Okno na slovanski svet", ki je posvečen širnemu slovanskemu svetu.

Moreno Miorelli
Moreno Miorelli se posveča različnim dejavnostim, umetniškim in neumetniškim. V obdobju 1994-1999 je pripravil več razstav sodobne umetnosti v Italiji in Sloveniji (BlitzArt Kluže, Transverzala utrinkov). Ukvarja se z risankami in vodi Postajo Topolove.

David DronetDavid Dronet
David Dronet je diplomiral na Likovni akademiji v Caenu. Je multimedijski umetnik in umetniški vodja centra Station Mir.
Izbor projektov:
2000 - hEXPO, mednarodni multimedijski festival, Maribor, Koper, Ljubljana; 2001 - INcube4, multimedijski kolektiv, koncerti, performansi, instalacije, Le Lieu, Québec v okviru Saison de la France v Québecu; 2002 - Club Automatic, delavnica in multimedijski performans, Yogyakarta, Indonezija; 2003 - Deep France, video program na koncertu Jive Biquette, Rigas Kinostudija, Riga, Latvija; 2004 - Personal Computer Landscape, video instalacija in numerične podobe, Galerie The Premises, Johannesbourg, Južna Afrika.

Daniel JewsburyDaniel Jewesbury
Daniel Jewesbury, umetnik in pisec, živi in dela v Belfastu. Diplomiral na National College of Art and Design v Dublinu leta 1996. Doktoriral iz medijskih študij na University of Ulster, kjer tudi poučuje. S svojimi deli se je predstavljal na Manifesti3 v Ljubljani, na Urban Control v Grazu ter na Dnet v londonskem Lux Centru . Je sodirektor Cinelingusa ter sourednik časopisa Variant.

ŠkartSkupina Škart
Umetniški kolektiv ŠKART sta leta 1990 v zapuščenem ateljeju Fakultete za arhitekturo v Beogradu ustanovila Dragan Protić in Djordje Balzamović. "Kolektiv v procesu" je svoje akcije deljenja kartic z natisnjenimi besedili ali pesmimi izvajal v "času tišine in strahu" na principu samozaložbe in samodistribucije. Leta 2000 sta svojo strategijo delovanja razširila na skupino od 30 do 50 ljudi, ki so se prijavili na avdicijo za HORKEŠKART (hor-zbor + orkester + škart). Le-ta je klasično "militaristično" organizacijo takih skupin transformiral v samoorganiziran kolektiv.

Nevenka ŠivavecNevenka Šivavec
Nevenka Šivavec je diplomirala iz primerjalne književnosti in umetnostne zgodovine na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Od leta 1989 je zaposlena na Zavodu za kulturne prireditve v Celju, od leta 1995 je tudi kustosinja v Likovnem salonu v Celju. Dodatno se je izpopolnjevala: leta 1998 s pomočjo štipendije ArtsLink na The School of the Art Institute v Chicagu - študij kuratorskih praks; aprila, maja in junija 2002 v New Yorku in decembra 2002 v Belfastu. Zanima jo raziskovanje in prezentacija marginalnih, outsiderskih umetniških praks, ki se rojevajo v lokalnem okolju, in projekti, ki aktivno vključujejo lokalno skupnost.
Izbrane razstave:
2002 - Borut Hlupič Holland, Galerija likovne umetnosti Celje; 2001- Mestece Celje 2,
Fantazme osemdesetih, Likovni salon Celje; Moški (skupaj z Ireno Čerčnik), Galerija likovne umetnosti Celje, Likovni salon Celje; Neobičajne dvojice (Nebojša Šerič - Šoba in Narcis Kantardžič, Jože Barši in Radio Celje, Andreja Džakušič in Radivoj Mulić ). 1999 -
Umetnost iz nahrbtnika, City Arts Gallery Limerick, Catalyst Arts Gallery Belfast; Mestece
Celje, alternativa sedemdesetih, Likovni salon Celje, Galerija Škuc Ljubljana.

Tadej PogačarTadej Pogačar
Tadej Pogačar je umetnik, kustos, predavatelj in pisec, ki deluje na področju sodobne intermedijske in vizualne umetnosti. Je umetniški vodja Centra in Galerije P74 in direktor P.A.R.A.S.I.T.E. Muzeja sodobne umetnosti. Bil je kustos večih razstav, med njimi: 1999 - Okus po mestu(z G. Podnarjem in I. Zabelom, Galerija P74 in Galerija Škuc, Ljubljana; 2001 - Revizije. Slika 70+90, Galerija P74, Ljubljana; 2002 - Intermedijsko, Galerija sodobne umetnosti, Celje. Kot umetnik je od leta 1990 sodeloval na številnih najpomembnejših razstavah sodobne umetnosti doma in tujini, v zadnjih letih na 49. beneškem bienalu, v Centru za nove medije ZKM Karlsruhe; Museo de Arte Carillo Gil v Mexico Cityju, v Central House of Artists v Moskvi, v razstavišču B2 v Lepzigu, v Jyvaeskylae Art Museum na Finskem, na Humboldt Univerzi v Berlinu, v Muzeju Boijmans van Bojningen v Rotterdamu (v okviru Manifeste 2). V Sloveniji je v zadnjih letih večkrat razstavljal v Moderni galeriji v Ljubljani, v Mednarodnem grafičnem likovnem centru v Ljubljani, v Galeriji sodobnih umetnosti v Celju, v Slovenj Gradcu, Novi Gorici itd. Je dobitnik številnih nagrad, med drugim nagrade za performans Franklin Furnace Archiva v New Yorku v letu 2001.